Po dlhšom čase výsev a po novom

03.02.2016 19:58

Po dlhšej prestávke  som sa vrátil k vysievaniu a zaužívané metódy som trošku pozmenil.  Posledné dva roky používam na výsevy  suprasívny  substrát, ktorý je od výroby nainfikovaný  priaznivými hubami, ktoré zabraňujú rastu a šíreniu patogénov v substráte.

miska tesne po výseve semien z rodu Austrocactus- skarifikované

tá istá miska po dvoch týždňoch od výsevu

 

Po skúšobných výsevoch do rôznych zmesí  môžem konštatovať, že všetky misky, kde bol použitý tento substrát, rastú semenáče lepšie. Používam ho ale v kombinácii s niečím minerálnym ako napr.  štrk, zeolit, terramol, perlit a podobne,  pomer býva 1:3 v prospech  minerálnej zložky.  Nič nesterilizujem a zatiaľ som nemal výraznejší problém.  Jedinou podmienkou, ktorú dokonale riešim, je vyčistenie semien. Semená namočím do roztoku KMnO4 (Manganistan draselný) na 24 hodín,  potom ich vylejem na sitko, na ňom ich chvíľu triem a potom opláchnem čistou  vodou. Keď sú semená čisté, vysypem ich na toaletný papier, nechám preschnúť a vysievam . Pokiaľ boli semená dôsledne vyčistene pleseň sa nikdy neobjavila.

iný výsev

rôzne lokality Pyrrhocactus umadeave a ich rozdielna klíčivosť, ale z môjho pohľadu aj tak úspešná          

Približne mesiac po vyklíčení semenáče odkryjem a ďalej už pestujem klasicky so striedaním sucha a vlhkosti. Semenáčom sa to páči a výhodou suprasívneho  substrátu je, že netreba prihnojovať. Semenáče držím v miskách až do doby, kým sú na seba natlačené tak, že ich je potrebné už presadiť.

  Semená s problémovým klíčením skarifikujem klasicky,  ako v minulosti.  Je to stále najosvedčenejší spôsob ako sa dostať k slušným výsledkom, čo sa klíčenia týka. Skarifikované semená prikrývam vrstvou hrubšieho zeolitu, aby pri klíčení išli korienky rovno do substrátu. Táto metóda sa mi osvedčuje na všetky druhy.  Po novom sa mi osvedčila aj na pediocactusy z okruhu simpsonii, kde semená neskarifikujem, ale aj tak prisypem vrstvou zeolitu.  Semená dobre klíčia a korienky sa neplazia po povrchu.

najvyšší čas rozsádzať...

 

Text a foto: Pavol Behul