Jar 2011 je konečne tu

08.04.2011 22:02

     Konečne je tu opäť jar a môžeme zhodnotiť, že zbierka prezimovala úplne bez problémov. Straty oproti minulej zime boli len minimálne, čo u nás voláme „plánované straty“ a to len kvôli tomu, že nikdy prezimovanie neprežije všetko na 100%.  Po minuloročnej skúsenosti sme zazimovali do vykurovaného skleníka aj zimuvzdorné a mrazuvzdorné rastliny a teraz môžeme povedať, že to bolo len dobre a bez stresu, nakoľko tiež prežili zimu bez ujmi.

            V polovici marca sme odstránili zateplenie skleníka (polystyrén a bublinková fólia), pričom sme ho ani nezatienili. Rastliny zimovali na svetle a tak je tienenie rastlín v jarnom období zbytočné, nakoľko slnečné lúče ešte nie sú tak ostré a tak sa mi zdá, že sú pre väčšinu rastlín vyhovujúce.  Taktiež sme hneď začali premiestňovať rastliny zo skleníka na ich letné stanovištia. Do otvoreného skleníka tento raz putovali zbierkové rastliny z rodov Echinomastus, Sclero a Pediocactus, Eriosyce, Oroya a všetky „čilence“.  Teploty ešte síce neboli asi úplne ideálne, ale po polročnej pauze bez zálievky im to nemôže robiť problém a výkyvy teplôt až pod nulu zvládnu tiež bez problémov.

Taktiež do parenísk putovali podnože a prebytky, ktoré prezimovali v tieni na spodných policiach stolov bez problémov, pričom sme kvôli tomu pareniská dočasne zatienili tieniacou vrecovinou.  No a odolnejšie rody a druhy putovali na stoly pod holé nebo, kde na ne už aj pár krát napršalo, pričom hneď ožili.  

No a 3. apríla putovali do skleníka aj teplomilné rody ako Melocactus a Discocactus a rastliny vrúbľované na „teplé“ podnože, ktoré sme tiež samozrejme po tmavšom zimovaní dočasne zatienili. Niekomu sa to môže zdať skoro, ale v skleníku sa teplota počas slnečných dní šplhá nad 30 st.C a musíme počas dňa vetrať. Na noc skleník kvôli nižší teplotám ešte zatvárame.

            S príchodom jari sa začali okolo zbierky aj povinné práce ako príprava substrátu, presádzanie rastlín, opeľovanie a  začali sme aj zalievať. Rastliny zacítili prvú vlahu tiež v polovici marca, pričom boli niektoré rastliny bez vody už v raste, kedy sme celú zbierku zahmlili postrekovačom, čo sme asi po piatich dňoch zopakovali. Po ďalšom týždni nasledovala prvá zálievka kaktusov z vrchu a sukulentov už klasicky zo spodku do misiek. Niektoré rastliny sa napili hneď na druhú deň, iné postupne neskôr a momentálne je väčšina zbierky už v raste.

            Násada  prvých kvetných pukov začala už asi koncom januára, pričom v tomto období nám už dosť rastlín aj kvitne, ba niektoré druhy majú už aj po kvetoch a po opelení sa vytvárajú prvé plody. No ale hlavné obdobie kvitnutia nás ešte len čaká, o čom zase možno nabudúce...