Výsev 2011

24.04.2011 15:36

  Keďže po minuloročnom neúspechu s výsevom z nových rastliniek nemáme nič, tak tohto roku sme to museli dobehnúť. Niežeby sa nám minulého roka nezadarilo, práve naopak. Semienka z vlastne produkcie ako i nakúpené pekne vyklíčili a aj rástli asi tri mesiace, no čo čert nechcel, výsevné misky boli na okne a po nečakanom a rýchlom príchode veternej smršti ich neuzatvorené okno zhodilo nakomplet na podlahu, kde sa samozrejme všetko pomiešalo a nakoľko sa tu nachádzalo veľké množstvo druhov s pôvodom, stratili na hodnote a putovali do koša. Slzy sme mali na krajíčku, ale aj takéto veci sa stávajú.

Tohto roku sme vysievali semienka výhradne z vlastných zdrojov dňa 15.02., pričom výsevný postup bol ako v našom návode v inej časti webstránky. Zmenil sa len substrát. Vyskúšali sme zmes štrku, rašeliny a alginitu  v pomere 4:2:1, čo sa po čase ukázalo ako správna voľba, nakoľko semenáče v tejto zmesi rastú bez problémov a po plesni, či iných chorobách ani stopy. Jediný problém sa vyskytol s tvorbou rias, pričom po čase zostali niektoré kvetináče úplne zelené.  Vysievali sme do kvetináčov rozmerov 5 x 5 cm, pričom sme ich umiestnili do troch akvárií, ktoré sme prekryli potravinárskou fóliou. V dvoch sa nachádzajú kaktusy a v jednom sukulenty. Semienka vyklíčili k našej spokojnosti, až na pár výnimiek ako napr. Echeveria laui, Avonia papyracea či Mammillaria deherdtiana. Pri posledne menovanej vyklíčilo zo 100 semien len 5 kusov. Pri tomto druhu to zase nie je až také zvláštne nakoľko je všeobecne známe, že jej semienka ťažko klíčia.

Akvária hneď po výseve a zálievke roztokom Previcur putovali pod svetelný kultivátor, kde pobudli asi jeden mesiac. Po tomto čase sa vypálili dve žiarivkové trubice a tak sme výsevy presunuli na južné okno domu. Mohlo by sa zdať, že južné okno nie je veľmi vhodné kvôli priveľkému množstvu svetla, ale slnko nám tu svieti len asi do 13.00 h a výsevy sú taktiež prekryté euroobalmi na rozptýlenie slnečných lúčov.

Postupne sme začali s vetraním a to spôsobom prepichovania potravinárskej fólie, čo sa nám celkom zapáčilo, nakoľko si môžeme vytvoriť ľubovoľný počet a veľkosť otvorov.

Rozsádzanie  je zatiaľ v nedohľadne, rastlinky sa zatiaľ až na pár výnimiek netlačia, tak majú čas. Len dúfame, že nedopadnú ako minulý rok....

Avonia mallei

Crassula ausensis ssp. titanopsis

Haworthia odettae IB 11864

Neochilenia huascinensis KK 40

Pediocactus knowltonii

Toumeya papyracantha

Echinocereus viperianus MZ 050

Echinofossulocactus anfractuosus Z 194

Astrophytum myriostigma v. quadricostatum

Lobivia quinesensis

Coloradoa mesae-verde SB 1010

Celkový pohľad na výsev sukulentov