Prvý apríl 2010

03.04.2010 22:23

     Aj keď som dal tomuto článku tento názov, je to len z dôvodu, že fotky pochádzajú z tohto dňa, takže sa zase dozviete, čo sa udialo za posledné obdobie v našej zbierke.

    Sezóna sa u nás naplno rozbehla, to znamená, že sme začali so zálivkou aj u kaktusov a všetky rastliny sú už asi dva týždne na svojich sezónnych stanovištiach.  Zateplenie skleníka zmizlo, takže aj sem sa dostáva konečne viacej svetla. Kaktusy to už potrebovali, nakoľko sa v skleníku neuveriteľne prehrieval vzduch, vetranie nebolo dostatočné a svetla stále málo. Zbierkové rastliny sú už v podstate naporiadku, takže momentálne pracuje na rozsádzaní rastlín v miskách, pripravovaní podložiek na vrúbľovanie, začíneme opäť fotografovať zbierkové rastliny a pomali môžeme začať aj s pykýrovaním tohtoročných výsevov. Ale to asi pozná každý pestovateľ v tomto období... Ešte by bolo vhodné povedať, že tie dva týždne, čo sú rastliny na miestach bolo celkom priaznivé počasie, až do dnešného rána. Pri pohľade na teplomer o siedmej ráno, tento ukazoval -1 st.C a všade bola poriadna námraza. To by ešte nebolo také strašné, ale pred pár dňami u nás dosť pršalo a rastliny pod holým nebom sú úplne premočené a ostatné zase poliate nami. Ako to prežili, Vám napíšem nabudúce.

Takže pár pohľadov na zbierkové rastliny v skleníku: 

Pohľad do druhého otvoreného skleníka: dvoj a troj ročné semenáče, Chile, Lobivia, Echinocereus, Sever. amerika...

Pareniská:

Pohľad na nekryté rastliny: Trichocereus, Aloe, Agave, opunciovité

No a kvety v tomto období sa stávajú každodennou radosťou....

Po tomto peknom pohľade Vám chcem priblížiť aj niečo, čo sa až tak nepodarilo. Niektoré rastliny, ktoré zimovali v otvorenom skleníku a mysleli sme si o nich, že prežijú bez problémov, skončili biedne. Tohtoročná zima bola dosť tuhá, takže niektoré rastliny nemali asi šancu. Minulý mesiac vyzeralo ešte všetko v poriadku, ale naša radosť bola predčasná...

Na prvý pohľad vyzerá Escobaria vivipara v. desertii vporiadku, ale po troch úspešných prezimovaniach zostala len múmia:

Navajoa je tiež popálená od mrazu...

Podobne dopadli aj iné takto zimované rastliny ako napr. z rodu Austrocactus, Echinocereus, ale našťastie z celkového počtu takto prezimovaných nám väčšina zostala v poriadku: